Biografie

Ik ben geboren in 1951. Mijn gezin bestaat uit mijn echtgenote, twee zonen, hun partners en meerdere kleinkinderen. Ik heb een studie natuur- en wiskunde voltooid en heb in de natuurkunde mijn doctorstitel verkregen. Sinds 2011 ben ik gepensioneerd.

Fotografie is altijd mijn hobby geweest, en sinds 1990 besteed ik er steeds meer tijd aan. Sinds mijn pensionering ben ik er semi-professioneel mee bezig. Mijn passie bij het fotograferen ligt bij landschappen en stadsgezichten als onderwerpen. Locaties kunnen zowel in het buitenland liggen als ook in (de omgeving van) mijn woonplaats. Avondfotografie is een belangrijk thema geworden. Daarnaast maak ik portretten.

Rond de drie jaar dat ik in de VS woonde (2007-2010) heb ik daar veel kunnen reizen en fotograferen. Staten als Washington, Oregon en Californië, met name langs de kust zijn fantastisch qua landschappen. In die tijd heb ik ook een eigen manier ontwikkeld om de foto’s te optimaliseren in de postproces bewerking. Bijgaande foto is genomen in Washington aan de kust bij het Ruby Beach. Dit strand ligt aan de rand van enerzijds de Grote Oceaan en anderzijds regenwouden. Heerlijk rustig, en fantastisch mooi.

Ook heb ik regelmatig Schotland bezocht. Een paradijs voor landschapsfotografen, mede omdat er met name in de Highlands weinig bossen zijn. Daardoor heb je altijd vrij zicht en komt de sfeer van de berglandschappen heel goed over. Composities zijn gemakkelijker te maken. Deze foto is gemaakt op het eiland Arran aan de westkust. Je kunt heerlijk door de glens lopen, waarbij je gedurende een dag maar enkele mensen tegen komt. De foto laat watervalletjes zien in Glen Rosa bij de zogenaamde Blue Pool.In Noord-Italië ligt Zuid-Tirol met de Dolomieten, werelderfgoed van UNESCO. Een indrukwekkend en ontzagwekkend gebied met lieflijke groene dalen, en daarbovenuit hoog torenende rotsformaties, die tot boven de 3000 meter oprijzen. Goed toegankelijk met de auto en via wandelpaden, met regelmatig berghotels. Het is een mooie uitdaging om het karakter van het gebied in foto’s te vatten. Deze foto laat dat goed zien

Naast landschappen mag ik graag stadsgezichten fotograferen. Stedelijke landschappen kun je ze ook noemen. Vaak doe ik dat in het blauwe uurtje net na zonsondergang, en dan voornamelijk in de winter, als de zon ondergaat, en kantoren en winkels nog open zijn. Zo kan op sommige plekken de skyline van Den Haag mooi worden vastgelegd.


Zes jaar heb ik cursussen gegeven: Bewust Fotograferen voor beginnende fotografen, die creatiever willen worden dan wat de automatische instelling van de camera levert. Creërend Fotograferen voor fotografen die de zeggingskracht van hun foto’s willen verbeteren via bewust gebruik van de compositionele beeldelementen, met kennis van de emoties, die dat bij kijkers oproept. Ten slotte cursussen in Lightroom en Photoshop. Sinds 2017 geef ik alleen nog cursussen op aanvraag van een groep.

In plaats van cursussen bied ik nu coaching aan: persoonlijke begeleiding, dan wel ondersteuning. Begeleiding voor het maken van foto's, voor het bereiken van een hoger niveau door tips, voor het gebruik van software-programma's, ondersteuning via nabewerking van foto's. Zie elders op de website voor verdere informatie hierover.
Mijn uitgebreide ervaring met het nabewerken van foto’s gebruik ik om ook voor klanten de fotobewerking te doen.

Mijn foto’s zijn gepubliceerd in vele kranten en tijdschriften. Ze zijn ook frequent geëxposeerd in galerieën en andere locaties. In 2012 heb ik samen met een collega-fotograaf het fotoboek Kijk, Alphen uitgegeven, met foto’s gemaakt in mijn woonplaats Alphen aan den Rijn. In 2017 is dat gevolgd door het boek Alphen aan den Rijn, een plaatje.

Binnen de Nederlands Fotobond voor vrijetijdsfotografen jureer ik bij wedstrijden van fotoclubs, doe ik fotobesprekingen en geef ik presentaties, onder andere over Avondfotografie. Ik ben voorzitter geweest van de fotoclub Alphoto.

Mijn beste foto's zijn ook te kopen via de website
Werkaandemuur, waar foto's ingelijst en wel op elk gewenst formaat kunnen worden gekocht.

Je kunt me volgen op
Facebook en via mijn blog